Vil ha “et mini-Schengen” mellom Hellas, Bulgaria og Romania

Mini Schengen” între Grecia, România și Bulgaria - Ziare 24/7

Politikere i EU fra de tre landene Hellas, Bulgaria og Romania har sendt et felles brev til den greske migrasjonsministeren Dimitris Karidis, der de ber ham foreslå å oppheve landegrensene mellom Bulgaria, Romania og Hellas.

Dette skjedde under et møte mellom justis- og innenriksministrene i EU.

I brevet sier de at representantene for turistnæringen i Hellas ber om dette for å lette tilgangen for besøkende fra Bulgaria og Romania til sommeren.

Hvis landegrensen vil bli løftet før sommersesongen, vil det i betydelig grad bidra til den økonomiske utviklingen i Hellas, fordi landet er det foretrukne reisemålet for sommerferier for bulgarere og rumenere.

Fra mars er Romania en del av Schengenreglene når det gjelder innreise i lufta og på vann, men ikke landeveien. Forslaget kommer i denne settingen siden Østerrike standhaftig motsetter seg fullt medlemskap tross press fra de andre landene i EU og spesielt Frankrike.

Nå er det flere politikere i Romania som sier at forslaget er forståelig, men at en slik gjennomføring vil bare utsette et reelt og fullt medlemskap i hele Schengen.


Europarlamentari din Romania si Grecia propun formarea unui mini-Schengen intre Grecia, Bulgaria si Romania

TVR har bestemt seg for ikke å delta i årets ESC i Malmø

Styret i TVR har besluttet at TVR ikke skal delta i årets utgave av Eurovision Song Contest (ESC).

Grunnene som oppgis er at den statlige fjernsynskanalen må begrense  utgiftene sine når det er mulig – og i andre runde at Romania ikke har hatt “et økt prestasjonsnivå “i denne konkurransen.

Vedtaket ble tatt i torsdagens møte, med 5 stemmer «for», 4 «avholdende» og 4 «mot».

Flere andre land som Tyrkia, Ungarn og Bulgaria har også bestemt seg for å droppe ESC.

Eurovision 2024 vil finne sted i byen Malmö i Sverige, landet hvis representant vant 2023-utgaven av konkurransen.


România nu va fi reprezentată anul acesta la Eurovision.  Consiliul de Administrație al Televiziunii Române nu a aprobat participarea la concurs

Stor seremoni i Iasi i forbindelse med markeringen av Enhetsdagen

Image

Senatets president, PNL-leder Nicolae Ciucă, var en av hovedtalerne i dag onsdag under  seremonien organisert i anledning 165-årsjubileet for Unioen av de rumenske fyrsedømmene i Iasi.

Han sa at  Romania ikke vil falle i hendene på demagoger og populister. Videre sa han ay Romanias skjebne er å være en del av den frie verden, av den vestlige verden, av de mektiges verden.

«La oss stole på våre styrker og stå sammen for å forsvare Romania fra opportunister, populister og alle de som ønsker å kapre vår historiske skjebne. Den vakreste gaven vi kan gi Romania på Union-dagen, er vår tillit til fremtiden», sa den liberale lederen.

I Bucuresti har det vært flere militære og religiøse seremonier i formiddag. Blant annet med Romanias president og  Romanias statsminister til stede.


Nicolae Ciucă, la Iaşi: România nu va ajunge pe mâna demagogilor

“UNIONTOGET” markerer Enhetsdagen på ruta Bucuresti – Iasi

Trenul Unirii” va circula între Bucureşti şi Iaşi, de Ziua Unirii  Principatelor Române - Presshouse.ro

"Uniontoget" - som er malt med fargene til det rumenske flagget  -  markerer Enhetsdagen i dag på ruta fra Bucuresti til Iaşi - og tilbake.

“Onsdag 24. januar 2024 feirer jernbaneansatte fra hele landet sammen med alle rumenere at det er 165 år siden foreningen av de rumenske fyrstedømmene” sier CFR i en melding

Toget forlot GARA DE NORD i Bucuresti kl. 06.51 og ankommer Iaşi kl. 13.20.

Toget stopper på disse stasjonene etter denne planen:

    • Ploiesti Sud (~07:29)
    • Mizil (~08:05)
    • Buzău (~08:37)
    • Râmnicu Sărat (~09:07)
    • Focşani ( ~09:47)
    • Tecuci (~10:28)
    • Bârlad (~11:17)
    • Vaslui (~12:08)
    • Bârnova (~13:00)
    • Iaşi (~13:20)"

Toget IR 1661 - "Enhetstoget" - vil ha en ekstra stopp i Bârlad - som var fødebyen til Alexandru Ioan Cuza - på omtrent 10 minutter.


KILDE TVR

"Union Train" ble lansert av CFR i 2016.

24.januar – “Foreningsdagen” i Romania

Foreningsdagen eller Samlingsdagen 24.januar er en nasjonal og offentlig fridag i Romania,

Den 24. januar 1859 forente fyrstedømmene Moldavia og Valakia seg formelt ved opprette landet som de kalte De forente fyrstedømmene.

Sammen med Transilvania ble disse fyrstedømmene sett på som avgjørende i grunnleggelsen av det moderne Romania. En ny grunnlov trådte i kraft i 1866, og landet ble offisielt kalt Romania.

Etter mye diskusjon gjennom årene kunngjorde den rumenske regjeringen i 2014 at Foreningsdagen ville være en offentlig fridag fra og med 2015.

Dette betyr at banker, offentlige kontorer og mange private virksomheter er stengt 24.januar.

Personer som har tenkt å reise kollektivt på helligdager som denne må sjekke om det er eventuelle endringer i tidstabellene. Det samme når det gjelder visse butikker, teater, kino etc..

Det er også flere som bruker fridagen til en skitur i fjellet. Det meldes om et stort antall turister i disse områdene også dette året.


REF | Wikipedia | Time and Date | TVR | PROTV

Museet CUZA VODA i Galati er gjenåpnet

Image

Huset der Alexandru Ioan Cuza ble født og vokste opp har blitt gjenåpnet for publikum etter 7 år.

Bygningen, et historisk monument, ble rehabilitert og renovert med europeiske midler. Renoveringen har kostet nær en million euro. Bygget huser det eldste museet i byen Galati.

Onsdag 24. januar, når rumenerne markerer dagen for foreningen av De forente fyrstedømmer, kan museet besøkes gratis.

Huset ble bygget på begynnelsen av 1800-tallet av Ioan og Sultana Cuza. Disse var foreldrene til mannen som skulle bli den første herskeren over Moldova og Romania.

Bygningens første etasje var stedet der Alexandru tilbrakte barndommen - og en god del av ungdomsårene. Her bodde han også i den tiden han var prest.


Alexandru Ioan Cuza ble født 20. mars 1820 i Bârlad og døde 15. mai 1873 i eksil i Heidelberg, Han var prest,seinere en rumensk politiker som ble Romanias første monark i  1862, dette samtidig som han var fra 1859  fyrste av Valakia.


A fost redeschis Muzeul Cuza Vodă, la Galaţi. Reabilitarea a durat 7 ani și a costat aproape un milion de euro din fonduri europene

Antallet registrerte el-biler i Romania har økt med 35% i 2023

BUCURESTI - MIN MEDIULUI - BEST ELECTRIC CAR - 4 MAI 2023

Mer enn 42 000 elbiler er så langt registrert i Romania, hvorav rundt 16 800 bare i 2023. Dette er 35 % flere enn i 2022, ifølge en analyse publisert torsdag, ifølge nyhetsbyrået Agerpres.

Ifølge indeksen i samme analyse var det på slutten av fjoråret, på nasjonalt nivå, omtrent 5000 ladestasjoner for elektrifiserte kjøretøy tilgjengelig.

I desember 2023 ble det registrert 1 454 elbiler, hvorav 84 varebiler, en nedgang på 38 % sammenlignet med samme måned i fjor. Den beste måneden året før var juli – med 2.134 registreringer, og på motsatt pol var april – med kun 962 registrerte enheter.

Når det gjelder e-biler i Romania er Dacia Spring med 16 000 registrerte kjøretøy i en ledende posisjon, med 6 877 registrerte enheter bare i fjor. Tesla-modellene ble rangert på 2. og 3. plass – med 2.156 registreringer for Model Y og 1.149 for Model 3.

Praktisk talt representerer disse tre toppmodellene over 60 % av det totale antallet registreringer gjort i fjor i Romania.


Numărul mașinilor electrice înmatriculate în România a crescut cu 35% în 2023. Modelele aflate în top 3

Romanias mest moderne statsskole har åpnet i Sinaia

Den mest moderne statlige skolen i Romania – med blant annet svømmebasseng, heis og gulvvarme  - ble åpnet og innviet i Sinaia 15.januar.

Det dreier seg om den videregående skolen "George Enescu"  i Sinaia som har blitt modernisert med midler bevilget gjennom EU sitt National Recovery and Resilience Plan (PNRR)

«Moderniseringsarbeidene som er utført i dette prosjektet, har som mål å øke kvaliteten på opplæringen - samt å sikre tilgang og bruk av ungdomsskolen for personer med nedsatt funksjonsevne “ skriver Sinaia Rådhus på sin sosiale nettside.

Skolen drar nytte av et gulvvarmesystem, et medisinsk rom og et isolert behandlingsrom, en rampe for funksjonshemmede, spisesal, laboratorier utstyrt med siste generasjons tekniske utstyr og interaktive tavler.

Skolen har 21 klasserom og et treningsstudio, – alle med spesifikke møbler og undervisningsmateriell

Den videregående skolen i Sinaia er en av de få statlige skolene i Romania som drar nytte av et eget svømmebasseng

Ifølge den siterte kilden kostet modernisering av «George Enescu» videregående skole 18 402 074 lei uten moms.

Cea mai modernă școală de stat din România: bazin de înot, lift și încălzire în pardoseală

Tripadvisor: BRASOV blant verdens 25 beste reisemål i 2024

Brașovul a fost inclus în top 25 cele mai bune destinații din lume în 2024  de către Tripadvisor » Știri din Brașov

Brasov har blitt inkludert i Topp 25 over de beste feriedestinasjonene for 2024, i den velkjente reiseguiden Tripadvisor. Brasov er den eneste europeiske destinasjonen som er inkludert i denne listen, og byen omtales sammen med steder som Tokyo, Seoul, Casablanca eller Taipei. Dette er en viktig rangering ettersom toppen er laget av turister.
Brasov har nådd hjertene til hundretusenvis av turister som kom for å nyte alt Brasov har å tilby.

«I sentrum av Romania ligger Brașov, en harmonisk blanding av tradisjonell sjarm og moderne byliv. Kjør en toetasjes buss gjennom byen for å se severdighetene -  og beundre bygningene, og gå deretter nedover Strada Sforii, den smaleste gaten i Europa.» Dette er et utsagn fra en turist. Og beskrivelsen vises ved siden av bilder av Brasov, rangert som 21. av 25 byer som reisende anbefaler i kategorien destinasjoner som man ikke kan gå glipp av i 2024.

I anmeldelsene på nettstedet sier Jason fra Australia at Brasov har «et fantastisk historisk sentrum, som er verdt å gå gjennom og utforske».

Matt fra Canada skriver at Brasov ligger i sentrum av Romania og at det er et vakkert sted å besøke og å ta dagsturer rundt i området fra.

Og Alex fra USA skriver at Brasov var den vakreste byen han besøkte på Balkan. "Maten er fantastisk, folkene er så vennlige og naturen er nydelig."


Vår omtale av Brasov


KILDE TVR

EU-rapport: CLUJ NAPOCA på plass nr.10 når det gjelder byer med livskvalitet i EU

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca inntar 10. plassen på listen over de beste byene i Europa når det gjelder livskvalitet. På toppen av lista er den sveitsiske byen Zürich, ifølge en rapport laget av EU.

Den 112 sider lange rapporten er basert på resultatene av en undersøkelse utført ved å intervjue 71 153 innbyggere fra 83 byer i EU-landene- pluss EFTA Storbritannia, Vest-Balkan og Tyrkia . Undersøkelsen ble gjort mellom januar og april 2023.

Den fant at omtrent 9 av 10 mennesker er fornøyd med å bo i byen sin. Ikke dårlig, men selv om den generelle tilfredsheten fortsatt er høy, viser fjorårets resultater en liten nedgang sammenlignet med 2019-undersøkelsen -  forrige gang kommisjonen publiserte en lignende rapport.
Innbyggere i Istanbul, Athen og Palermo rapporterer om en mye lavere grad av tilfredshet sammenlignet med de andre deltakerne i undersøkelsen, skriver News.ro, som siterer Politico.


KILDE PROV | HER FINNER DU LISTEN OVER ALLE DE 10 BYENE

Den rumenske fjellredningstjenesten har fått nye spesialkjøretøyer

Sfârșit de săptămână fără odihnă pentru salvamontiștii din țară | România |  Radio România Actualitați

I fjor hadde fjellredningstjenesten over 6000 utrykninger og reddet over 7000 mennesker som hadde begitt seg på fjellet uforberedt.

Fjellredningsteamene vil fra nå av kunne nå frem til de skadde raskere og ha lett tilgang på vanskelige veier. Salvamont Romania har mottatt 34 nye spesialkjøretøyer, som inkluderer tilhengeren for søk- og redningshunder.

En person døde på fjellet torsdag, og helgen har så vidt begynt. Bare den siste uken trengte 330 personer som våget seg ut på fjellt hjelp.

Fjellredningsmenn understreker igjen at turister i fjellene må ha passende utstyr.

De som har en ulykke på fjellet må forholde seg i ro, ringe nødetaten 112 og gi klare anvisninger til redningsmennene.

Salvamont Romania står imidlertid overfor problemet med personell. På nasjonalt nivå er det 290 personer, både frivillige og ansatte. En beredskapsforordning fra i fjor vil sette fjellredningstjenesten i en vanskelig situasjon. Hvis den trer i kraft i løpet av de kommende månedene, vil 15 % av personalet, det vil si 44 ansatte, bli permittert.


Salvatorii montani vor avea acces mai uşor pe drumuri greu practicabile. Salvamont România a primit 34 de autospeciale noi

Hva forbinder nordmenn med Romania?

----------------------------------------------------------------------------------------------

Image

Vi har tatt opp  problemstillingen: - Hva forbinder nordmenn med Romania?

Vi ba om svar fra lesere på bloggen de siste ukene. Vi fikk 154 svar der vi hadde bedt om tre stikkord fra hver innsender. Og her er lista:

    • 1. Parlamentsbygningen
    • 2. Dracula / Dracula Slott
    • 3. Billig ferieland
    • 4. Vinsorter som Murfatlar
    • 5. Nadia Comaneci
    • 7. Sigøynere
    • 8. Zamfir
    • 8. Korrupsjon
    • 9. Gamlebyen i Bucuresti
    • 10. Ceausescu

Vår kommentar:

    • Parlamentsbygningen i Bucuresti er klart det de fleste uten videre forbinder med Romania. Verdens tredje største offentlige bygning er kjent på alle måter, - inkludert historien bak denne.
    • Dracula forbindes med filmer, Vlad Tepes og ikke minst slottet i Bran. Flere har nevnt disse punktene. Heller ikke uventet.
    • Romania som ferieland anses som et billig reisemål og et variert ferieland. Gledelig at så mange tenker slik.
    • God vin blir nevnt der flere vinmerker oppgis.
    • Nadia Comaneci er også kjendis i Norge tydeligvis. Vel, hennes første EM-tittel ble tatt i Skien.
    • Sigøynene er omtalt på en negativ måte av flere. Trist, men ikke uventet kanskje. Vi hadde likevel ventet at flere av leserne våre kom til å omtale dette punktet. Tigging og barneekteskap er nevnt av flere i denne forbindelse, kun få nevner den fargerike romkulturen.
    • Panfløyte og Zamfir er listet av relativt mange Litt uventet siden han kanskje ikke er så aktuell internasjonalt lenger.
    • Korrupsjonen er det tredje punkt oppgitt av mange. Flere av dere som nevner dette skriver også at korrupsjonen finnes like mye også i andre land i regionen.
    • Det overrasket oss litt at Gamlebyen i Bucuresti kom på lista over de 10 mest nevnte punktene om Romania, men bydelen er kjent internasjonalt og et populært reisemål blant EU-borgere og andre.

Det er tydelig at mange av våre skandinaviske lesere kjenner Romania bedre enn mange andre ikke-rumenere. Mange av innsendere  har listet opp temaer som ikke er blant de 10 mest nevnte, men som absolutt er “Images of Romania”:

–  Flere har nevnt blant annet MIRCEA GEOANA, INNA, HALEP, HAGI, DONAUDELTAET, TRANSILVANIA, god mat som SARMALE, LOKALT ØL, BILMERKET DACIA , KARPEFISKE, PELIKANER OG BIRDWATCHING I DELTAET , BJØRNERESERVAT og store popfestivaler som UNTOLD og NEVERSEA

Vel, det var det. Velkommen til Romania!

RED

Rumensk fekter listet som verdens beste junior-fekter

Image

Den rumenske fekteren Radu Niţu er på førsteplassen på verdensrankingen når det gjelder mannlige junior-fektere.

Dette ifølge hierarkiet publisert tirsdag av International Fencing Federation (FIE). Når det gjelder landslag for mannlige junior ligger Romania på andreplass.

I denne siste rangeringen publisert av FIE på den offisielle nettsiden, inntar den rumenske fekteren Radu Niţu (19 år), som er medlem i Bucuresti-klubben CS Riposta, førsteplassen i det mannlige hierarkiet med 144 000 poeng.

Vlad Covaliu (18 år) er fjerdeplass på herrenes rangering i junior, og Casian Cîdu (17 år) inntar 13. plass.

Når det gjelder jenter som fekter er Andreea Dincă (18 år) er nummer fire på den kvinnelige junior-rangeringen, og Romanias kvinnelige juniorlag ligger på tiendeplass på verdensrankingen.


Scrimă: Radu Niţu este lider în clasamentul mondial al juniorilor la sabie

Onsdag 10.januar starter skisesongen i Sinaia

Image

Onsdag 10.januar 2024 åpner skisesongen i Sinaia. Administratorene i skiområdet melder at de fire første løypene er preparert denne vintersesongen, og disse tas de i bruk fra første dag.

Det handler om bakkene Lăptici 1, Lăptici 2, Varianta og Soarelui 2.

Fasilitetene vil være i drift daglig fam til 17.00, henholdsvis 16.30 i de øvre skibakkene og 16.00 Valea Soarelui, kunngjør administratorene.

De påpeker at skiløpere har best sjanse for godvær onsdag og torsdag, mens helgevarselet i åpningsuka viser sterk vind. Når det blåser kraftig, kjøres ikke kabeltransportinstallasjonene, da driften ikke kan utføres sikkert.


Miercuri se deschid pârtiile Lăptici 1, Lăptici 2, Varianta şi Soarelui 2 din Sinaia

Dyret som er i ferd med å bli helt utryddet, lever i Romania

Image

Den europeiske hamsteren med det latinske navnet Cricetus cricetus lever på territoriet til Romania.

Rasen er på randen av utryddelse etter at titalls millioner av eksemplarer er drept over hele verden. Spesialister sier at den de siste årene har opplevd den raskeste befolkningsnedgangen noensinne.

Hamsteren ble ansett som et skadedyr, og ble derfor avlivet av mange Men den europeiske hamsteren er nå en prioritet i internasjonale bevarings-programmer.

Mye forskning viser at Hârciogen  - som hamsteren også kalles – fortsatt lver i Romania. Eksperter mener at tre arter av Cricetus cricetus er "gjemt" i gressletter og skogslandskap, der de har en tendens til å søke dvale i huler.

De lever vanligvis i flere vertikale tunneler med en diameter på 40-100 mm. Alt avhenger av individets alder og størrelse, og er tunellene er veldig dypt om vinteren (opptil 2 meter) og grunnere om sommeren.


Animalul rar care trăiește pe teritoriul României. E pe cale de dispariție

ZAMFIR

Image

GHEORGHE ZAMFIR er en av de mest kjente levende rumenere internasjonalt sett. Det er få over 40 som ikke har hørt både navnet og panfløytemusikken hans i en eller annen form.

Det er ikke så underlig, siden mannen har gitt ut over 200 album og solgt over 40 millioner plater verden over. For å toppe det hele kan han også vise til over 90 gullplater og platinapriser. Zamfir kalles ofte Panfløytekongen og har en karriere på 50 år bak seg. Zamfir er spesielt populær i Tyskland, Sør – Amerika og Kina.

Zamfir ble født i 1941 i byen Gaesti nær den rumenske hovedstaden Bucuresti. Da han var 14 år, fikk han ikke plass i trekkspillklassen på musikkgymnaset - og måtte over i panfløyteklassen. Han viste et stort talent umiddelbart og som 18- åring vant han en nasjonal rumensk musikkonkurranse. Zamfir ble undervist av Fanica Luca som var en stor fløytespiller i Romania på 1930-tallet.

En sveitsisk radioprodusent Marcel Cellier var på rundtur med sin båndopptaker på Balkan og gjorde tilfeldigvis et opptak med den unge rumenske musikkstudenten Zamfir. Tyske musikkprodusenter fattet raskt interesse for Zamfir og fløytespillet hans, og dermed fikk Zamfir tidlig et økonomisk grunnlag for sin videre karriere. Etter Tyskland slo han gjennom i Sveits, deretter i Frankrike og Kina.

Ifølge gresk saga kommer panfløyta fra guden Pan som skar den ut av tre for sauegjeterne - og er et av verdens eldste instrumenter. Derav navnet, men ikke så stort mer.

Den romerske poeten Ovid beskrev panfløyten i diktet "Metamorphoses". - Guden Pan sitter ved en elv og har kjærlighetssorg. Da hører han vinden synge sørgmodig i rørbladene rett ved. Han binder da de hule stilkene sammen til en fløyte og kaller fløyta "Syrinx" etter sin elskede.

Dikteren Ovid ble som kjent forvist fra Roma til Constanta i Romania, eller Tomis som Constanta het da. Her oppdager Ovid lokale bønder som spiller tradisjonelt på lignende fløyter. Dermed er lenken til Romania tydelig. Disse fløytespillerne i Romania ble kalt naister.

Enkle rørfløyter har altså vært brukt på Balkan i 6000 år, og mange andre steder i verden. Før 1960- tallet var en lignende fløytelyd kun kjent fra Sør-Amerika som Kena – og Sikufløyter.

Det moderne instrumentet vi kaller panfløyte var likevel ikke kjent i Vest -Europa før Zamfir slo gjennom. Opprinnelig har panfløyta 20 piper, men Zamfir utvidet med å selv skape ulike panfløyter med bambusrør som hadde helt opp til 30 rør. Dermed utviklet han panfløyta fra å være et veldig enkelt instrument til å få et større lydbilde. Noen av ideene fikk Zamfir fra pipeorgelet. Zamfir er også utdannet organist.

I 1966 kom hans første plate med storhitene "Doina de Jale" og "Doina ca de la Visina". I 70-årene begynte Zamfir å komponere egne verker for panfløyte. Hans "Fredsmesse" for panfløyte, orgel, kor og orkester hadde premiere i 1974 og markerte et vendepunkt for panfløyten som et klassisk instrument. I 80-årene turnerte Zamfir hele verden og stod på kjente scener som Royal Albert Hall i London og Carnegie Hall i New York.

Turnene har brakt Zamfir bokstavelig talt over hele verden helt fram til i dag. Zamfir bor delvis i Paris og delvis i Bucuresti. I Bucuresti har han også en deltidsstilling som lærer ved et musikkonservatorium.

På nettsida si skriver Zamfir at han ønsker å bruke mer tid på folkemusikk og mer intime konserter i tida framover. Han vil også komponere mer musikk for vokalister, panfløyte og slagverk. Dette er muligens et svar til de kritikerne på 90-tallet som hevdet at Zamfir i en periode forflatet sin musikk ved å utgi panfløyteversjoner av kjente popslagere. De mest negative anmelderne fra denne perioden kalte musikken hans for muzak.

Uansett kritikk solgte platene godt. I dag skriver kritikerne at Zamfir " er tilbake i Europa" – noe han selv også skriver under på. At Zamfir er et geni på sitt område – uansett om man liker panfløytemusikk eller ikke – er hevet over all tvil.

TM | RED

Mange kjente popartister til Romania i 2024

Image

Coldplay, Ed Sheeran, Alpaville og Megadeth kommer til Romania i 2024 for å holde konserter for et begeistret publikum .
Coldplay har premiere i Romania! 12. og 13. juli når det britiske bandet har konserter i Bucuresti. I utgangspunktet ble det kun annonsert én konsert, men på grunn av stor etterspørsel etter billetter bestemte arrangørene at det blir to show med Coldplay på Nasjonalarenaen.

Arrangementskalenderen for 2024 inneholder også andre store navn som Nikos Vertis, Placido Domingo, Lara Fabian, Five Finger Death Punch og Megadeth.

18. mars er Richard Clayderman i Palatului Hall, en konsert av høy klasse. Lou Bega skal være på en retrofest på BT Arena Cluj. Og i februar kommer Boney M, og Alpaville.

Ed Sheerans konsert er også etterlengtet. Den britiske artisten kommer til Romania for andre gang, 24. august, på National Arena, og billetter har allerede vært i salg siden oktober 2023.

De store festivalene svikter heller ikke og annonserer allerede store navn. Electric Castle når sin 10. utgave i 2024. Mellom 17. og 21. juli lover arrangørene at det blir all slags musikk på de 10 scenene rundt Banfy Castle.

UNTOLD i Cluj Napoca bringer titusenvis av mennesker fra hele Europa til Cluj.For første gang i Romania kommer Sam Smith  til UNTOLD i Cluj.

Listen over festivaler i 2024 består videre av MASSIF,i Poiana Braşov, Open Air Blues Festival Brezoi og Rockstadt Extreme Fest.

Arrangørene av de store festivalene har også startet forhandlinger for å få andre store og kjente artister til Romania.

På Europas største strandfestival Neversea i Constanta i perioden 4 – 7 Juli 2024 stiller over 200 artister opp på scenene.


KILDE TVR

TOPP 10 ROMANIA 2023

Image

Lista over angir de beste rumenske poplåtene i 2023 ifølge Spotify og  https://t.co/gTPY8BFFXu

Dette er nummer 1 i 2023 ifølge Spotify og nr 39 blant de mest sette videoene på YouTube

Romania inn i Schengen luft–og sjøveien fra mars 2024

Image

Den gode nyheten for Romanias og Bulgaria i starten av 2024 er en delvis inntreden i Schengen-området via luft-og sjøveien. En delvis inntreden som har kommet etter ekstremt anspente forhandlinger. EU sin beslutning ble markert som en seier for de to landene, men også for det spanske presidentskapet, som klarte å endre Østerrikes vetorett til et rimelig kompromiss.

Samtidig hilser president Klaus Iohannis rådets vedtak velkommen:

«Beslutningen om å gå inn i Schengen-området via luft- og sjøgrensene med start i mars 2024 er et viktig første skritt vi har tatt. Dette positive etappe-resultatet skyldes aktivt engasjement fra alle institusjoner, spesielt innenriksdepartementet og utenriksdepartementet. I fremtiden er Romanias prioriterte mål fortsatt å bli medlem i Schengen fullt ut, ved å gå gjennom den siste fasen, nemlig avskaffelsen av kontrollene ved de indre landegrensene, “

Fra mars 2024 er det dermed mindre køståing på flyplassene  for rumenere og Schengen-borgere som reiser til og fra Romania.


România, în Schengen aerian și maritim din martie 2024


Ferie på den rumenske Svartehavskysten - - - Innlegg om reisemål Romania

>

VÅRE PRESENTASJONER

BUCURESTI

På hovedsiden "Destinasjon Romania":

Kontaktskjema

Navn

E-post *

Melding *

En helt spesiell badeby i Romania

Stranda i Navodari

Gamlebyen i Bucuresti