https://www.profm.ro/the-official-40
Dette er nummer 1 denne uka:
Fra rumensk presse: - tips, info, observasjoner og kommentarer.
Søndag 31.mars 2024 klokka 00.00 gikk Romania inn i Schengen når det gjelder reiser med fly og båt..
Romanias inntreden i Schengens luft- og maritime rom har endret flere regler for reiser, og myndighetene har forberedt endringene i lengre tid.
Det er 17 internasjonale flyplasser i Romania og båttrafikken på Donau er også en faktor i dette.
På flyplasser som Otopeni, Iasi, Timisoara og Cluj har reisende til og fra Schengen – inkludert Norge – fått egne nye terminaler der man ikke har de gamle kontrollene.Det er med andre ord slutt på lange tollkontroll-køer.
Man skal likevel være klar over denne rumenske regelen: Foreldre eller andre som reiser med barn under 16 år innen Schengen må ha dokumenter som viser relasjonen mellom disse.Og: Tenåringer mellom 16 og 18 år må ha en formell reisetillatelse fra sine foresatte. Ansatte kan kreve denne dokumentasjonen i alle avgangshallene.
- De som reiser til land utenfor Schengen må bruke de gamle terminalene med omfattende dokumentkontroller. For mange rumenere betyr dette fortsatt mange byråkratiske kontroller på reiser til og fra UK:
Man skal også være klar over følgende:
Tilfeldige kontroller vil finne sted uansett terminaler - noe som betyr at politiet eller gendarmene vil kunne fjerne fra mengden de personene som de oppfatter som mistenkelige. - Det vil si dersom de har mistanke om at en person er etterlyst av det rumenske politiet eller at noen forsøker å forlate landet med forfalskede dokumenter.Grensepolitiets hunder, spesialisert på å oppdage personer som kan ha forbudte stoffer på seg vil også være til stede på alle terminalene på flyplassene
Men 31 mars 2024 er uansett blitt en historisk dato for Romania. Det er allerede registrert en betydelig økende forhåndsbestilling av flybilletter mellom Romania og Schengen-land dette året. Økningen er så langt på 27% sammenlignet med fjoråret sier PROTV.
Den nye terminalen (T4) på Iasi lufthavn ble åpnet for allmennheten fredag 29.mars 2024, etter en investering på nesten 100 millioner euro. Arbeidene ble utført av det østerrikske selskapet Strabag på mindre enn 16 måneder. Behandlingskapasiteten til T4 er 3,5 millioner passasjerer/år. Det er bare flyplassen i Bucuresti som har en lignende terminal. Flyplassen i Timisoara vil også få en tilsvarende terminal.
Terminalen har et areal på 31 500 kvadratmeter, og er arrangert på tre nivåer. Andre tekniske detaljer som er relevante for passasjerer: 20 innsjekkingsskranker, 12 selvinnsjekkingssystemer, 14 ombordstigningsporter (tre med luftbroer), seks sikkerhetsfiltre, en VIP- og en forretningssalong, plasser for aktiviteter som shopping, avslapning, lekeplass og andre fasiliteter.
En nyhet for flyplasser i landet, utenfor Bucuresti, er installasjonen av de 3 ombordstigningstunnelene ("aviobroer"). Investeringen beløp seg til 391 millioner lei (uten moms), og byggingen ble fullført på rekordtid: på bare 14 måneder.
Fra og med søndag 31.mars vil T4 være dedikert til Schengen-flyvninger, og den gamle terminalen (T3) til ikke-Schengen-flyvninger. Sikkerhetskontrollen av passasjerer som skal ha fly fra T3 vil også bli gjort i T4, med gangvei satt opp mellom de to terminalene. Samtidig skal T2 omkonfigureres til en lasteterminal.
Den nye taubanen som letter tilgangen til Deva-festningen ble satt i drift på fredag 29.mars og er tilgjengelig for de som besøker det historiske monumentet, kunngjorde rådhuset i Deva.
Den nye heisen har en kapasitet på 30 personer.
I venteområdet ble det satt opp benker, søppelbøtter, utendørs LED-belysning, plantet prydtrær og satt opp blomsterboder.
Taubanen går daglig mellom 10:00 og 19:00. En tur-retur-billett for voksne koster 20 lei. Barn opptil 14 år og pensjonister betaler 10 lei/tur/retur.
Personer med nedsatt funksjonsevne har gratis tilgang
Telecabina cu care turiştii pot ajunge în Cetatea Devei, funcţională de vineri - FOTO
Det største utstillingen noensinne med skulpturer av den rumensk billedhuggeren Constantin Brâncusi ved Centre Pompidou i Paris har startet med rekord.
Det var mer enn tre tusen besøkende allerede før den offisielle åpningen. Folk kom for å beundre de nesten 200 skulpturene og mer enn 400 fotografier, tegninger, filmer, dokumenter og møbler fra det parisiske verkstedet til kunstneren som anses som faren til moderne skulptur.
Utstillingen, åpen til 1. juli, er organisert i samarbeid med den rumenske ambassaden i Frankrike, det rumenske kulturinstituttet i Paris – og slike utstillingen i dette senteret er under symbolsk beskyttelse av den franske presidenten.
Vil du ha oppdateringer? FELLES SIDE FOR ALLE BLOGGENE - BOOKMARK
Passasjerflytrafikken i Romania økte i fjor med 17 prosent sammenlignet med 2022. Romanias flyplasser hadde i 2022 nesten 25 millioner reisende.
Henri Coandă i Bucuresti er på førsteplass på nasjonalt nivå, og når det gjelder regionale flyplasser, inntar Cluj en ledende posisjon.
Henri Coada Otopeni internasjonale lufthavn hadde omtrent 15 millioner passasjerer, ifølge Det rumenske nasjonale statistikkbyrået.
3,2 millioner passasjerer som reiste via Avram Iancu internasjonale lufthavn i Cluj-Napoca i fjor. Det er en økning på 22 prosent sammenlignet med 2022.
Romania går inn i Schengen fra 31.mars når det gjelder reiser med fly og båt.
Det betyr at det er ingen kontroller for rumenske borgere som reiser direkte til og fra land som Spania, Frankrike, Italia og Norge. Heller ikke andre veien – som for eksempel norske borgere som reiser inn i Romania direkte eller via et annet Schengen-land. Dette betyr vesentlig mindre ventetid på flyplasser som Henri Coanda i Bucuresti.
For reiser til og fra land som ikke er i Schengen – som United Kingdom - er kontrollene omfattende som tidligere.
Regjeringen i Romania har derimot vedtatt at foreldre om reiser med barn under 16 år må ha fødselsattester tilgjengelige som viser foreldreretten. Og slektninger som er reisefølge for små barn må ha en formell erklæring fra foreldrene. Dette gjelder alle reisende inn og ut av Romania. De kan bli kontrollert for dette i både avgangs-og ankomsthallene. Vedtaket er unikt i Schengen per se, og har skapt debatt. Men regjeringen sier at mange bi-laterale konflikter om foreldrerett har gjort dette nødvendig.
Også ungdommer som er 16 år til og med 18 år – og som reiser alene - må ha en erklæring fra foresatte om at de godtar reisen.
Vil du følge oppdateringer fra bloggene våre: Bookmark denne nye siden
Calisthenics Romania er gjengen som mottok Golden Buzz fra Mihai Bobonete under talentshowet "Rumenere har talent" fredag: "Dere er et eksempel for alle unge” sa Bobonete.
Akrobatene Calisthenics Romania består av flere medlemmer i forskjellige aldre.
Alisia, den eneste jenta i gruppa, avslørte at sporten hun driver med er mer enn en hobby, det er hennes livsstil. Denne sporten hjelper henne også på skolen – sier den 17 år gamle jenta..
Det viktigste øyeblikket i livet hennes er deltakelsen i verdensmesterskapet i 2022, hvor hun vant 3. plassen. I 2023 deltok hun igjen og vant førsteplassen, men hun synes 2022- plassen er viktigere, siden det var hennes første internasjonale konkurranse.
Forberedelsene til sommersesongen har startet på den rumenske kysten. Sanden jevnes ut, søppelet fjernes og beskyttelsesgjerdene strammes.
Strandområdene som forble ubenyttet i fjor har blitt lagt ut på auksjon. Og hotelleierne streber etter å tilrettelegge grøntområdene rundt boenhetene, for å gjøre dem så attraktive som mulig for turister.
De ansatte i Apele Române er forpliktet til å rengjøre strendene, noe som først og fremst betyr å knuse og makulere skjellene. De samler også opp avfallet, demonterer beskyttelsesgjerdene som er plassert om vinteren og jevner ut sanden.
Offisielt starter strandsesongen rett før påske, 1. mai, da mange turister vil nyte en miniferie.
Inntil da skal alle strender være klargjort og utstyrt med solsenger og strandbarer. Dette skal være gjort innen 15.april ifølge de lokale myndighetene.
23.03.2024:
Herculaneum-badene, bygget av romerne for nesten 2000 år siden, og betraktet som en juvel av Habsburg-riket, har potensial til å bli en økonomisk motor igjen, sier arkitekt Oana Chirilă til PROTV.
Oana Chirilă er grunnleggeren av «Herculane Project» og initiativtaker til innsamlingsaksjonen «I am Herculane». De siste årene har Herculane-prosjektet klart å engasjere arkitekter, myndigheter, bedrifter, frivillige og spesielt lokalsamfunnet for å finne løsninger for å bevare feriestedets symbolske bygninger, som er i en avansert tilstand av forfall.
Dette etter den katastrofale privatiseringen i 90-årene.
– “Potensialet er enormt. Vi tror at Baile Herculane kan bli en økonomisk motor for hele den vestlige regionen i Romania - men også for hele Romania. Stedet har en strategisk posisjon, det er 20 km fra Donau og nå med alle investeringene i infrastruktur, vil det være mulig å komme til spa-stedet mye enklere med flere typer transportmidler” – sier arkitekten.
Selv nå med kulturarv-bygningene i forfall trekker feriestedet til seg rundt 100 000 turister årlig, og dette med en lokalbefolkning på bare 4500.
VIDEO PÅ LINKEN UNDER | PROTV
Den første butikken i Romania helt uten betjente kasser og kasseapparater åpner om noen uker.
Og det er den store forhandleren AUCHAN som i april lanserer den første helautomatiserte butikken på markedet. Betaling av produkter kan utelukkende skje med kort
"Ingen kasseapparater, ingen kassevogner, ingen kontanter - det eneste du trenger er Auchan-appen og et bankkort registrert i appen," forklarer Tiberiu Dănetiu, markedsdirektør i Auchan Retail Romania ifølge Revista Progresiv.
Den franske forhandleren Auchan vil kalle disse første helautomatiserte butikkene på det rumenske markedet for Auchan GO.
Den første Auchan GO vil bli lansert i april i Bucuresti. Butikken vil ha et areal på cirka 70 kvadratmeter og over 1500 sett med QR-koder fordelt på 20 kategorier.
«Butikken er utstyrt med mer enn 70 kameraer og 3000 sensorer, fordi det handler om 100 % digitalisering av en fysisk butikk. Med disse teknologiene vil vi ha data om forbrukerinteraksjon med hvert enkelt produkt, transaksjonsdata, – og kunderdata. Alt dette vil tillate oss å forstå kundeadferden og ta riktige beslutninger.“ – sier direktøren.
Debatten om denne typen butikker har også begynt i Romania. AUCHAN har allerede lansert flere selvbetjente kort-utganger enn betjente kasser i alle sine varehus.
En del forbrukergrupper mener det er en rett å kunne få betale med kontanter – og ikke minst ha kontakt med ansatte når man betaler for produktene der og da.
Primul magazin din România fără casieri și fără case de marcat. Vei putea plăti doar cu cardul
Nettstedet bugetul.ro skriver at feriebyen Borsec “er den nye perlen av rumensk turisme”. De skriver at Borsec anno 2024 har fått tilbake sin tidligere glans
I løpet av de siste årene har flere kjente feriesteder i Romania gjenvunnet sin tidligere prakt, og fått ny oppmerksomhet fra turister fra hele verden. Blant dem er altså byen Borsec, – først og fremst kjent for sitt mirakuløse mineralvann.
Borsec ligger nord-øst i Harghita fylke, i en høyde mellom 850 og 930 meter, ved inngangene til Giurgeului, Bistriței og Călimani-fjellene.
International Federation of Travel Journalists and Writers (FIJET) rangerer feriestedet Borsec på en tredjeplass i rangeringen av turistdestinasjoner som tilbyr naturlige behandlinger.- Borsec kommune ble nylig invitert til å motta prisen på "FIJET Romania 2024 Destinations"-gallaen.
Feriestedet Borsec har vært kjent siden 1804, og har vært åpent hele året siden da. Den har fått sitt rykte gjennom årene, hovedsakelig på grunn av de kullsyreholdige mineralvannkildene. Disse vannet har vært kjent for sin gunstige effekt siden andre halvdel av 1500-tallet. De terapeutiske effektene av Borsec mineralvannkilder ble anerkjent internasjonalt. Borsec-vannet kalt "dronningen av mineralvann". I 1876 mottok Borsec sølvmedaljen og æresdiplomet på utstillingene som ble organisert i henholdsvis Berlin og Trieste. I 1878, på Paris-utstillingen, mottok Borsec æresdiplomet.
Mineralvannet på feriestedet Borsec anbefales for behandling av kardiovaskulære sykdommer (hjertesvikt, hypertensjon, åreknuter), endokrine sykdommer (hypertyreose, Basedows sykdom, prepubertale tilstand hos overvektige barn), galledyskinesi, fordøyelsessykdommer ( kronisk hypoacid gastritt, kronisk forstoppelse, kronisk uspesifikk kolitt), kroniske nyre- og urinsykdommer, astenisk nevrose, dermatologiske,metabolske og ernæringsmessige sykdommer
I tillegg har det spesielle mikroklimaet med små temperaturvariasjoner og usedvanlig ren luft, rik på ozon, med en variert subalpin flora og fauna bidratt til at feriestedet Borsec har blitt et av de mest verdsatte og ettertraktede turistmålene i Romania.
KILDE BUDGETUL.RO https://www.bugetul.ro/orasul-statiune-din-romania-care-e-noua-perla-a-turismului-romanesc-si-a-recapatat-stralucirea-de-altadata/
En grotte i Romania regnes for å være en av de vakreste i verden. Den har blitt klassifisert i kategori A av internasjonale fagfolk,- da som en grotte av eksepsjonell verdi.
Mer eksakt er grotten ansett som en av de tre vakreste grottene i Europa og blant de ti flotteste i verden. Det dreier seg Piatra Altarului-grotten som ligger i Padiş-området i Bihor-fjellene. Grotten er en nasjonal kulturarv, – men den kan ikke besøkes av vanlige turister. Grotten har rustne låser på inngangsportene, det er trange tilgangsgallerier, gjørmen dominerer flatene i hulen og noen av rommene lenger inne i hulen er så store at de må ha veiveisere for ikke å g seg vill – noe som ingen til nå har tenkt på.Fagfolk som har besøkt hulen sier at tettheten og mangfoldet av formasjoner er imponerende. Det er to store gallerier, Slottshallen og Paradise Gallery, hvor besøkende blir målløse. ”Det hele minner om en katedral” sier en av fagfolkene.
Myndighetene har forbudt folk å gå inn i grotten de siste 10 årene.Direktøren for Apuseni Park Administration, Alin Moş, uttaler at Piatra Altarului-hulen er den viktigste grotten i Romania og en av de viktigste i Europa – og at det er utrolig og skammelig at statlige myndigheter ikke gjør grotten til en turistattraksjon. Han sier at det ar sirkulert rykter på nettet om staten at ville selge grotten til private som kunne gjøre den tilgjengelig, men dette bør være nasjonens interesse.
KILDE NEWSWEEK.ro https://newsweek.ro/actualitate/pestera-secreta-din-romania-care-e-printre-cele-mai-frumoase-din-lume-de-ce-nu-poate-fi-vizitata
Lacul Sărat er feriestedet som ligger to og en halv time fra den rumenske hovedstaden og bare fem kilometer fra Brăila.
“Salt Lake” er stedet hvor fordelene med behandlinger med gjørme og hypertonisk vann ble oppdaget. Det har blitt besøkt i en periode på 100 år av en rekke personligheter. Stedet ble registrert som feriested allerede i 1879! - På begynnelsen av 1900-tallet var den blant de mest kjente reisemålene i landet, Den var utstyrt med en engelsk park, et kasino og en sandstrand
Nå ser stedet ut til å gjenvinne sin fordums prakt.De siste årene har feriestedet begynt å gjenvinne sin glans, takket være investeringene som er gjort her. I 2021 ble Salt Lake igjen et feriested av nasjonal interesse, og myndighetene startet et moderniseringsprosjekt som har gitt flotte resultater
Det er en saltinnsjøsjø her, og feriestedet med samme navn er bygget på bredden av innsjøen. Folk kommer hit for å behandle ulike plager på grunn av vannets helbredende egenskaper. Feriestedet har også en herlig setting.
På feriestedet Salt Lake ønskes turister velkommen til et førsteklasses spasenter som har fått navnet Alma Health & Spa Retreat. Senteret har en privat strand, er utstyrt med fersk- og saltvannsbassenger, et SPA-senter, et helsesenter og en Aquapark.
Turister kan dra nytte av ulike terapier og behandlinger som gjørmebad og massasjer, soneterapi, ultralyd-behandlinger og mer. Og prisene er rimelige.
For eksempel starter kostnadene for terapier fra 40 lei og når 105 lei, når det gjelder gjørmemassasje. Dessuten kan de som ønsker det velge personlige pakker, som inkluderer behandlinger spesifikke for hver enkelt sitt behov. I dette tilfellet starter prisene fra 180 lei, opp til 500 lei.
Når det gjelder overnatting, kan turister velge pakker som starter på 744 lei per natt. I tillegg til overnatting inkluderer prispakken tre spabehandlinger per dag, samt tilgang til basseng og fasiliteter i komplekset
NETTSTED “SALT LAKE”: https://lacusarat.ro/
Militærbasen Kogălniceanu - ved flyplassen i Constanta med samme navn - blir den største NATO-basen i Europa. Det er satt i gang arbeid med å utvide militærkomplekset - hvor tusenvis av amerikanske soldater skal kunne bo med familiene sine.Den rumenske staten vil investere nesten 2,5 milliarder euro i dette prosjektet
Romania kan i 2040 ha den største militærbasen som er vert for amerikanske militære i hele Europa. Ved Mihail Kogălniceanu har utvidelsesarbeidene startet og disse som vil strekke seg over flere tusen hektar.
Utvidelsen av Mihail Kogalniceanu-basen vil i denne perioden gjøres på et areal på 2800 hektar og vil inkludere fasiliteter som ikke eksisterer før nå. Prosjektet tar sikte på å styrke infrastrukturen, inkludert nye rullebaner, nytt kontrolltårn og et radionavigasjonssystem, flysimulator, men også nye hangarer.
I tillegg kommer administrative og sosiale bygg, skoler og barnehager, butikker, restauranter, kino og til og med sykehus. 10000 NATO-soldater vil bo i byen, sammen med familiene sine og basens hjelpe-stab. Det er allerede påbegynt arbeid i den sørlige delen av tomteområdet med bygging av adkomstveier og elektrisk nett.
Basen vil være fullt operativ i 2040. Ifølge militære kilder vil Kogălniceanu-komplekset på slutten av denne perioden bli den største NATO-militærbasen i Europa.
KILDE TVR INFO - https://tvrinfo.ro/kogalniceanu-devine-cea-mai-mare-baza-nato-din-europa/
Romania fortsetter å overraske utenlandske turister som kommer til denne delen av Europa for å oppdage nye steder. Dette er akkurat det som skjedde med to amerikanere som oppdaget «den vakreste byen i verden» i Romania.
Anna og Trevor, amerikanske vloggere sier dette om Brașov: "Dette er den vakreste byen i verden"
De to amerikanerne var imponert over den spesielle arkitekturen, den spesielle utsikten, men også av gjestfriheten til menneskene her.
“Brașov er konstant tilstede på verdens reiselivslister” sier byens ordfører. Som legger til at den nye flyplassen utenfor byen vil gjøre Brasov mye lettere tilgjengelig også for utenlandske turister.
Hellas er et av de mest elskede turistmålene til rumenere. En ting som ofte avskrekker er avstanden med bil dersom man ikke tar fly. Heldigvis kan et nytt prosjekt gi folk sjansen til å nå Hellas raskere med tog
Studien ble fullfinansiert av EU-kommisjonen og er en del av en europeisk Donau-Rhin-korridor med flere transportakser med jernbane, vei eller på Donau, skriver dcnews.ro.
For øyeblikket kan man nå Giurgiu med tog fra Bucuresti via omveien til Videle, og reisen tar omtrent tre timer. Og deretter tog via Bulgaria til Hellas.
Med europeiske midler rehabiliteres broen over Donau og denne skal stå klar neste måned. Fra mai vil det være mulig å reise igjen på jernbanen mellom Bucuresti og Giurgiu, – og derfra videre til Bulgaria og Hellas - og dette tar bare én time i stedet for 3 timer som i dag.
En av de mest spektakulære turistattraksjonene i Donau-juvet, Ladislau-citadellet, er nær en ny gjenåpning, etter mer enn syv år siden starten på restaureringsarbeidet.
Mer enn fem millioner euro ble bevilget til konsolidering og refunksjonalisering av de eksisterende rommene, for ombygging av festningstårnet, for utvikling av smug, plattformer og gangveier. Alle pengene har kommet fra EU
Også et nytt anneks ble reist, toaletter og andre områder ble arrangert for å gi tjenester til fremtidige turister. I tillegg skal det arkitektoniske relieffet også fullføres .
Video på linken under.| ADEVARUL.ro |
Administrasjonen av reservatene i Donaudeltaet kunngjør at de spesielle krøllpelikanene allerede har bygget reirene sine på Ceaplace-øya i Donaudeltaet. Krøllpelikanen (Pelecanus crispus) er den største av pelikanene. Den skiller seg fra den noe mindre hvitpelikanen ved at den er skittengrå og er lys på vingeundersiden. Navnet kommer av fuglens krøllete nakkefjær. Krøllpelikanen hekker spredt i Sørøst-Europa og i Sentral-Asia.
Administrasjonen fraktet allerede i januar siv til hekkerommene til kolonien av krøllpelikaner.De siste dagene, under en kontrollaksjon i området, kunne totalt 186 reir bygget av klekkepar observeres. For tiden har Vătafu Lake-området 35 reir, Argintiu Lake-området har 47 reir, og det er 104 reir på Ceaplace Island. Alle disse øyene er strengt beskyttet naturmessig.
Disse reirene er bygget på øyer omgitt av vann, de er alle konstant overvåket av personalet på overvåkingskontoret til Deltaadministrasjonen. Den fremtidige generasjonen av krøllpelikaner har dermed ytterligere sjanser for å overleve – sier ekspertene.
> |