Denne nye loven kommer som reaksjon på at Romania topper statistikken over alvorlige trafikkulykker i EU.
REF:
Fra rumensk presse: - tips, info, observasjoner og kommentarer.
Denne nye loven kommer som reaksjon på at Romania topper statistikken over alvorlige trafikkulykker i EU.
REF:
Flyreiser til og fra Ghimbav-Braşov lufthavn opererer kun på dagtid i 12 timer. Selskapet som driver regelmessige flyvninger til og fra Romanias nyeste flyplass har varslet at de trekker seg grunnet denne begrensningen.
LIke etter på tirsdag sa de at de vi utsette avgjørelsen inntil videre inntil de får et konkret svar som angir en permanent løsning. – For de kan ikke drive lønnsomt med flyplassens korte driftsplan – sier flyselskapet.
Flyvningene som opereres på Ghimbav - Brasov lufthavn administreres av Romatsa med hjelp av fem flygeledere fra Arad via et virtuelt kontrolltårn. Den nye flyplassen i Brasov er den eneste flyplassen som har dette systemet.
Å utvide programmet til 24 timer vil bety et tillegg av det spesialiserte personalet med 12 flere spesialister. Ifølge noen kilder vil opplæringen deres ta mellom 1 og 2 år. For øyeblikket er det 4 kontrollører i en slik opplæring..
Enhver endring i flyplanen innebærer en kompleks prosess som varer i minst 3 måneder, støtter Romatsa-representanter.
Representantene for flyplassen og de lokale myndighetene hevder at de har diskutert utvidelsen av driftsprogrammet med Romatsa flere ganger.
Den nasjonale flaggdagen 26. juni ble vedtatt som nasjonal flaggdag i Romania ved en lov vedtatt i 1998.
Det arrangeres militære og religiøse seremonier rundt om i landet hvert år i anledning flaggdagen.
“Våpenskjoldet, nasjonalsangen og flagget representerer de nasjonale symbolene på respekt, verdighet og ære og respekt for historien, nåtiden, men spesielt for fremtiden” – sier regjeringen i en melding i anledning dagen.
Nasjonalflagget feires 26. juni for på denne dagen i 1848 vedtok den daværende revolusjonære regjeringen at den røde, gule og blå “Tricoloren” skal være nasjonalflagget til alle rumenere.
Leieprisene på leiligheter i de store rumenske byene har stagnert for første gang de siste årene. Og i flere byer har husleieprisene begynt å gå ned. De største leienedgangene er registrert i Bucuresti og Arad.
Ifølge økonomer er dette de første tegnene på at eiendomsmarkedet i Romania vil oppleve en nedgang de neste to årene.
I følge en nettbasert plattform for eiendomsannonser falt leieprisene for leiligheter i Sector 5 i Bucuresti i mai med 2 % sammenlignet med forrige måned, mens prisene i de andre sektorene hadde mindre prisfall eller stagnerte priser.
Hvis det bygges 300 enheter i et nabolag og mer enn halvparten skal leies ut, er det en direkte effekt av et overtilbud. De vil bli leid ut, men eierne må justere prisen etter markedet og folks betalingsevne og følgelig vil prisen på leien bli lavere.
Så:- I Sector 5 betaler de som ønsker å leie en studioleilighet nå 10 % mindre enn i april - noe som betyr en gjennomsnittspris på 270 euro. Men i sektor 1 i hovedstadens sentrum må de som ønsker å leie en studioleilighet betale 370 euro, en nedgang på bare 5% av gjennomsnittsprisen.
Fjellredningsmennene blir i denne perioden opplært til å gripe inn i ekstreme situasjoner
Vinter eller sommer, i snø eller styrtregn. Hver helg må fjellredningsmenn rykke ut for å redde turister. Mange av turistene er utrente, dårlig utstyrte og begir seg ut på farlige områder. Og andre, selv om de er trent, havner i risikable situasjoner.
Bare sist helg var dette noen av utfordringene til Salvamont;
For å klare slike situasjonerenda bedre trener Salvamont sine ansatte med spesialkurs som nylig i Cluj Napoca:
- Redningsmennene fra Cluj trente seg på å redde en klatrer med polytraumer fra en vegg som var over to hundre meter høy.Fjellredningsmenn fra ni fylker deltok på øvelsen. De ble koordinert av seks nasjonale spesialinstruktører .
Salvamontiştii, antrenaţi să intervină în situaţii extreme
OMV Petrom har tatt en endelig investeringsbeslutning for Neptun Deep-prosjektet.
Sammen med sin partner Romgaz har de godkjent alle utbyggingsplanene. Neptun Deep-prosjektet forventes å levere et samlet bruttovolum på cirka 100 milliarder kubikkmeter naturgass - som vil deles likt mellom de to partnerne.
Den første naturgassproduksjonen er planlagt i 2027 - etter at de totale prosjektutviklingsinvesteringene på opptil 4 milliarder euro er gjort. Romania vil bli den største produsenten av naturgass i EU og en nettoeksportør av naturgass, noe som styrker forsyningssikkerheten, hevder OMV Petrom.
Miljøorganisasjoner i Romania derimot går ut mot planene og sier at utbyggingen truer miljøet i og ved Svartehavet.
Les mer på: DIGI 24
Adevarul skriver at det er over 30000 turister på hoteller i badebyene denne uka. De fleste i selve Mamaia, Eforie Nord og Vama Veche. Selv om prisene er antatt til 20% høyere enn sist sommer - er det flere som går langt over 20%.
Når det gjelder økte overnattingsspriser er Vama Veche stedet som overrasker mest. Det er i praksis ingen hotellrom under 400 lei pr natt og flere satt til 600 lei for en natt.
Tross disse "prissjokkene" sier bransjen at de forventer en sommer med fule hoteller og strender.
ref.
Et fly fra det polske selskapet LOT som fløy på ruten Rhodos - Katowice, nødlandet fredag på Henri Coandă lufthavn i Otopeni, klokken 11:17, opplyser Bucharest Airports National Company (CNAB). Saken har først blitt kjent søndag.
Både det medisinske teamet fra CNAB og et mannskap som ble tilkalt gjennom nødtjenesten 112 grep inn.
Den 40 år gamle passasjeren reagerte ikke på gjenopplivningsmanøvrer og ble erklært død (kl. 12.17). Den avdøde passasjeren ble overtatt av INML – det legale medisinske instituttet i Bucuresti.
I følge den siterte kilden tok LOT-flyet av til Katowice klokken 20.53, med et annet mannskap om bord.
På den siste dagen av sitt mandat signerte miljøminister Tanczos Barna ordre om at 426 bjørner kan jaktes på og bli nedfelt. Ytterligere 55 vil bli skutt for å være aggressive.
Utspillet blir hardt kritisert av frivillige organisasjoner, som hevder at den tidligere miljøvernministeren ved å signere ordren ikke har gjort annet enn en gave til jaktnæringen.
I følge offisielle data, mellom 2016 og 2021, drepte bjørner 14 mennesker og skadet 158.
En av de største endringene i den nye regjeringen er at Luminita Odobescu er utnevnt som utenriksminister – og at Catalin Predoiu overtar som innenriksminister i tillegg til å være visestatsminister.
Den nye utenriksministeren sier at medlemskap i Schengen er det viktigste og at Østerrikes nekt av medlemskap må tas tak i.
Dette er den nye regjeringen:
REF TVR | PROTV | DIGI 24
Sorin Grindeanu – som har vært transportminister i regjeringen Ciuca og som også vil være transportminister i den nye regjeringen – ble hørt i kommisjonene i Parlamentet i går. Han kom med uttalelser om situasjonen i det statlige flyselskapet TAROM etter at kommisjonene hadde godkjent han som fortsatt transportminister ved avstemning.
"Et selskap på størrelse med TAROM må ha over 90 % av sine ansatte som flyverter og flyvertinner.. Du ser ikke den andelen akkurat nå hos TAROM," sa Grindeanu.
”TAROM må gjøre visse omorganiseringer der over 90 % av sine ansatte må være kabinansatte, ikke ansatte på kontor eller i selskapets byråkrati. Jeg beklager å si dette, men denne endringen må gjøres skal vi redde selskapet “ sa den gjeninnsatte transportministeren – som har vært en av de mest aktive og synlige i den avgående regjeringen.
Journalist Charlie Ottley har laget en ny logo for Romania. Logoen kan erstatte den kontroversielle logoen som kostet 900 000 euro og som ble opprettet da Elena Udrea var turistminister
Ulvehodet med en slangekropp på Dacian-flagget kan dermed bli Romanias nye turismelogo. Det er ideen til den britiske filmskaperen Charlie Ottley, kjent for den vellykkede dokumentaren Wild Carpathia. Forelsket og nå bosatt i Romania laget journalisten logoen sammen med teamet sitt, og det har kostet mindre enn tusen euro. Men han er villig til å gi den til turistdepartementet gratis.
Det gamle landmerket, med det berømte ikonet lansert av Elena Udrea, kostet nesten én million euro.
Bjørner sees oftere og oftere på gatene i Brașov, både om kvelden og på dagen. En kvinne som gikk tur med hunden sin i en av gatene i det historiske sentrum av byen, ble jaget av en bjørn.
Et overvåkingskamera fanget øyeblikket da kvinnen fra Brasov skjønte at det ville dyret fulgte etter henne bare et lite stykke unna.
Den første som la merke til tilstedeværelsen av bjørnen var hunden – som begynner å bjeffe. Selv om kvinnen først ikke forstår hva som skjer, løper hun bort når hun ser det ville dyret.
Det har vært andre bilder av en bjørn som går gjennom sentrum av Brasov, og dette er muligens den samme bjørnen.
Lokale myndigheter prøver å omplassere bjørner som kommer seg inn i byen.
Video av dette på linken under.
Omtrent fire hundre ANPC-inspektører fra hele Romania har blitt utplassert på kysten i sommersesongen og vil sjekke alle feriestedene. De vil kontrollere hvordan mat og drikke tilberedes på offentlige serveringssteder, de vil sjekke overnattingsforholdene og situasjoner der promotering gjøres med falske bilder.
De første som ble kontrollert av inspektører var terrassene i turisthavnen Tomis i selve Constanta by.
Inspektørene har blitt utstyrt med toppmoderne teknologi og ANPC sier de vil kontrollere overnattings- og spisefasilitetene på alle feriestedene under hele sommeren.
Når det gjelder overnattingsstedene vil de fokusere på rengjøring av rommene - og alle standardkrav knyttet til møbler, bad, håndklær, sengetøy.
Inspektører ønsker også å fokusere på catering-kiosker og mobile fast-food-vogner der de mener maten tilberedes under tvilsomme forhold.
Inspectorii de la Protecția Consumatorului au început controalele în stațiunile de pe litoral
Romania har fått en ny flyplass. Det offisielle navnet er Brasov-Ghimbav International Airport.
Den er den mest moderne lufthavnen i Romania og forbereder seg på å lansere sine første flyturer fra og med 15.juni. De nysgjerrige har hatt muligheten til å besøke flyplassen de siste dagene før de første flyene lander. Og mange har kommet for å se hvordan flyplassen til 140 millioner euro i Brașov ser ut.
Flyplassen åpnes offisielt for flyvninger 15. juni med en symbolsk flyvning med TAROM på strekningen Bucuresti - Brasov. Foreløpig vil kun fly til utenlandske destinasjoner være operative.
Brașov internasjonale lufthavn er den første nybygde flyplassen i Romania de siste 50 årene. Den totale investeringen var nesten 140 millioner euro. Etter 15. juni vil flyplass-representanter ha samtaler med flyselskaper for å tiltrekke seg innenlands-flyvninger også i tillegg til de rutene utenlands som allerede er avtalt.
Terminalen er laget for å kunne ta imot 1 - 1,2 millioner passasjerer per år.
Den første flyvningen på Brașov-Ghimbav internasjonale lufthavn vil som sagt bli foretatt på torsdag av et TAROM med flere offentlige personer som passasjerer. Etter torsdag er det to operatører som vil fly til fire destinasjoner i Tyskland, og fra august vil det være tre flyvninger per uke til London, Barcelona og Brussel . Dette som en start for den nye flyplassen i Brasov - newsbv.ro
Vatman European Championship i “bowling med trikker” ble arrangert i Oradea i helgen . 25 lag med trikke-konduktører fra flere europeiske byer deltok i dette mer enn spesielle mesterskapet.
Mesterskapet ble vunnet av trikkekonduktørene fra byen Wien, Sandra Kaider og Andreas Kainrad. Laget fra Gøtebog ble nummer to, og laget fra Praha ble nummer tre, opplyser Agerpres. Norske trikkekonduktører var også med i mesterskapet.
Oradea-teamet, som bestod av Karoly Eva og Leonte Onita, ble rangert som nummer 14.
Et jordskjelv med styrke 5,2 fant sted vest i Romania i Arad-området tirsdag kveld - mindre enn 10 kilometer dypt. Det første etterskjelvet hadde en styrke på 3,2
Et nytt jordskjelv med styrke ML 5.3 fant sted klokken 20.26 i det vestlige området av Romania. National Institute for Earth Physics kunngjør at jordskjelvet skjedde i Crişana, Arad fylke.
Det ble registrert 18 utrykninger etter oppringinger til 112 angående nedraste piper, fasadebiter og skader på to biler.
De militære brannmennene i Arad by grep også inn tirsdag kveld inn med en redningsbil og en lastebil med utvinningsmodul for å fjerne de negative effektene av jordskjelvet i gatene Horia, Episcopei, Mărășești, Lucian Blaga, Calea 6 Vânători, Vasile Alecsandri, Caragiale, Decebal Boulevard og Revolution Boulevard.
Ingen personer er registrert som skadet.
Lærerne i det rumenske skolevesenet streiker nå i sin tredje uke - og fortsetter sine protest. Kunnskapsministeren har ikke hatt suksess med sin oppfordring til lærere om å gjenoppta undervisningen. Ligia Deca ba dem stole på at inntektene deres vil øke, i henhold til forordningen som ble vedtatt i går av regjeringen. Og hun ba om deres støtte slik at studenter og elever kan ta eksamener og årsprøver i tide. Kunnskapsministeren kom også med forklaringer i forhold til forordningen om lønnsøkning.
Fagforeningsfolkene er fortsatt misfornøyde. De krever en lønn som er lik snittlønna i Romania nett. Regjeringen har kun lovet dem 1000 lei i brutto i lønnsøkning
Utdanningsstreiken kan forlenge skoleåret betydelig og utsette eksamen. Foreldre og elever er bekymret over at ferien kan bli forkortet.
Greva din Educație ar putea prelungi anul școlar și amâna examenele
Over hele verden skriver pressen om kong Charles sitt besøk i Romania. Store publikasjoner opplyser at det er den første utenlandsreisen til den nykronede britiske suverenen. Han valgte Transilvania som reisemål, stedet som alle vet han har en forkjærlighet for. De rosende ordene om det rumenske landskapet og naturens renhet majestetisk beskrevet av kong Charles er en uvurderlig salgsfremmende mulighet for Romania.
The Telegraph skriver om kjærligheten den britiske monarken har erklært for Romania på sin første reise som konge. 25 år har gått siden han første gang satte sine ben på rumensk jord.
Navnet på Romania dukker også opp i tittelen på artikkelen på nettstedet Independent som sier at «Kongen lovpriser Romanias kultur, arv og historie på et privat besøk i landet», uten å være ledsaget av dronning Camilla.
Og DailyMail skriver om valget kong Charles gjorde for den første utenlandsreisen sin etter kroningen. Romania presenteres som et reisemål for et privat, individuelt opphold for den britiske suverenen i regionen Transilvania.
President Klaus Iohannis tok imot kong Charles III på Cotroceni-palasset i dag 2.juni 2023. Besøket har en historisk karakter, og er det første utenlandske besøket til kong Charles, etter hans kroning, og det første besøket av en britisk monark til Romania. De to statsoverhodene hadde samtaler ansikt til ansikt, hvorpå de hadde et møte med statlige myndigheter, representanter for sivilsamfunnet og det diplomatiske korps. Ved åpningen av møtet holdt de to statslederne følelsesladede taler.
Besøket til kong Charles skal vare i fem dager og i kveld drar han til Brasov og Covasna hvor han eier flere boliger. “ Jeg er glad i Romania og føler meg hjemme her “ sier den britiske monarken. Som media i Romania kaller den største promotøren av Romania gjennom flere tiår.
> |